RPA 2030- regional planstrategi

Det spissede kunnskapsgrunnlaget som lå til grunn for utarbeidelse av “Regionplan Agder 2030 med regional planstrategi 2024-2027”  finner du her:  

Kunnskapsgrunnlag Regionplan Agder 2030- regional planstrategi (August 2023)

Kunnskapsgrunnlaget beskriver viktige utviklingstrekk for Agder, inkludert bakenforliggende globale megatrender. Dokumentet er en kortfattet versjon av innholdet på Agdertall.no og har samme temastruktur. 

På denne nettsiden vil statistikken i det spissede kunnskapsgrunnlaget jevnlig oppdateres.

Innholdsfortegnelse

 

Globale megatrender

Megatrender er observerbare drivkrefter som er synlige i dag, og som antas å ville påvirke utviklingen i verden i lengre tidsperspektiv. Forståelsen av megatrender er viktig for å vurdere hvordan en strategisk bør innrette seg for å møte ulike hendelser, utfordringer og å få gevinst av muligheter framover. 

 

1. Befolkning

Per 1. januar 2024 hadde Agder 319 850 innbyggere. Agder har siden 2010 vært blant de raskest voksende regionene i Norge. Høy innvandring er hovedgrunnen til dette, men fylket har også en noe yngre befolkning og litt høyere fødselstall enn landsgjennomsnittet. I perioden fra 2019-2024 ble det 14 606 flere egder.

62 prosent av veksten har kommet i Kristiansandsregionen. De kommunene som har hatt høyest prosentvis vekst i perioden er Froland, Grimstad og Kristiansand. Det var 5 kommuner som opplevde befolkningsnedgang, og kommunene med størst prosentvis nedgang var Bygland, Åseral og Åmli.

Rapport befolkningsutvikling

Kart: Geografisk fordelt befolkningsutvikling i Agder 2019-2024. - Klikk for stort bilde

 

Status i 2024 er at ca. 85 prosent av egdene bor i en av kystkommunene, og mer enn hver tredje egd bor i Kristiansand (36,6 prosent). Det er en global trend at flere velger å bo sentralt, både i by- og bygdesentrum. Aldring, innvandring og ønske om nærhet til arbeidsmarkeder og tjenester er de viktigste årsakene til denne utviklingen. 

Befolkningsframskrivinger fra SSB (2024) viser fortsatt vekst for Norge og Agder i perioden fram til 2050. 

SSB prognosens hovedalternativ tilsier at Agder i 2050 vil ha nærmere 360 000 innbyggere. Det er stor usikkerhet i befolkningsprognoser.

Rapport med befolkningsprognoser

 

1.1 Utenlands innvandring - stor kilde til befolkningsvekst

Statistisk sett påvirkes folketallet av forholdet mellom fødte og døde, og av flytting til og fra Agder. Differansen mellom antallet som blir født og antallet som dør kalles fødselsoverskudd, mens differansen mellom inn- og utflytting gir netto tilflytting. Summen av disse to faktorene utgjør folkeveksten. 

Innvandring fra andre land er den største kilden til befolkningsvekst i Agder, og er avgjørende for om det blir vekst eller tilbakegang i flere av kommunene. Fra begynnelsen av 2000-tallet og frem til koronapandemien i 2019 skyldtes langt over halvparten av folkeveksten utenlandsk innvandring, i stor grad arbeidsinnvandring. Hvordan innvandringen vil utvikle seg er alltid svært usikkert. 

Rapport innvandring

Innvandringen var inne i en fallende trend, men i 2022 førte flyktningsituasjonen i Europa, på grunn av krigen i Ukraina, til så stor økning i innvandringen til Norge at Agder opplevde den sterkeste befolkningsveksten noensinne. 

Per 1. januar 2024 var Ukraina med 4 635 personer øverst på lista over landbakgrunn for innvandrere i Agder, foran Polen (4 635) og Syria (3 195). For to år siden var Ukraina på 37. plass, med 345 personer. 

Per 1. januar 2024 har 17 prosent av egdene (55 024 personer) innvandringsbakgrunn eller er barn av innvandrere. For Norge er tallet 21 prosent. Omtrent 51 prosent av innvandrerbefolkningen i Agder har bakgrunn fra Europa. 

Merk at befolkningsstatistikken omfatter alle personer som har opphold i Agder på måletidspunktet, også personer som er på mottak i påvente av endelig bosetting i en kommune i Norge.

 

1.2 Flere eldre, færre barn og unge

Agder har fått en stadig lavere andel unge og en høyere andel eldre. Denne utviklingen vil bare fortsette i årene som kommer. 

I befolkningspyramide nedenfor sammenliknes befolkningens alderssammensetning i 2024 med beregnet alderssammensetning i 2040. Figuren viser et forventet lavere fødselstall og dermed mindre årskull i lavere aldre fremover, samtidig som de større årskullene som er i 50- åra i dag vil gå over i pensjonistenes rekker. 

Status i 2024 er at 16,8 prosent av befolkningen er 67 år eller eldre, og framskrivninger fra SSB viser at andelen øker frem mot 2040 til 21,8 prosent. Dette fører til at aldersbæreevnen, forholdet mellom antall personer i arbeidende alder (20- 66 år) og antall pensjonister (67+), vil gå ned fra 3,6 i 2024 til 2,6 i 2040, og videre ned til 2,3 i 2050. 

Befolknings pyramide som viser befolkning fordelt på aldersgrupper i 2024 og 2040. - Klikk for stort bildeFigur: Befolkningssammensetning i Agder i 2024 og 2040.

Befolkningspyramider for alle kommuner i Agder

Flere eldre betyr også økende behov for tjenester rettet mot denne gruppen, noe som vil legge press på kommunale driftsbudsjett i årene som kommer. 

Aldringen er sterkest i distriktskommuner, fordi en høyere andel av den yngre befolkningen flytter mot byene for å studere eller arbeide. En relativt lavere andel flytter hjem igjen.  

 

I perioden fra 2014 til 2024 har 27 prosent av alle nye boenheter i Agder vært eneboliger. I perioden har andelen av boligmassen som er eneboliger blitt redusert fra 68 prosent i 2014 til 59 % i 2024. 

Rapport boligstatistikk

Det kan stilles spørsmål ved om det bygges tilstrekkelig med mindre boliger/leiligheter på Agder når man tar i betraktning den demografiske utviklingen og endringen i fordelingen av husholdningstyper.

Eneboliger

Mengden eneboliger som bygges har vært relativt stabil over tid, og har ligget på rundt 500 i året.  I 2023 var det en markant nedgang og antall eneboliger som ble ferdigstilt var rett under 400. 

Eneboligandelen av nye boenheter gikk vesentlig opp i 2021 og 2022, mens den ble redusert i 2023. 

 

2.2 Flere husholdninger uten barn 

Husholdningsstatistikk beskriver hvordan personer er bosatt i privatboliger. Det var omtrent 148 000 husholdninger i Agder per 01.01.2024. Andelen aleneboende har vært økende på landsbasis siden tidlig i forrige århundre. Per 2024 er 40 prosent av alle husholdninger av typen aleneboende. Andelen husholdninger som består av par uten hjemmeboende barn er også økende, og ligger på 25 prosent i 2024.  Andelen aleneboende og par uten hjemmeboende barn utgjør dermed i 2024 til sammen 65 prosent av alle husholdninger. 

Rapport husholdninger

Andel husholdninger med barn har sunket fra 36 prosent i 2014 til 32 prosent i 2024. Aldring, redusert fruktbarhet, redusert ekteskapshyppighet og familiesplittelser er viktige grunner til dette. 

I perioden fra 2014 til 2024 kom det til i overkant av 20 000 nye husholdninger i Agder.

 

 

3.1 Arealer under press

Byspredning på Agder, i form av omfattende bolig- og næringsutbygging og store arealreserver utenfor definerte tettsteder, fører til stort arealbruk med nedbygging av både naturområder og dyrket mark. Byspredning fører også til økte reiseavstander, mer kompliserte forhold for tjenesteyting og kollektivbetjening. 

Statistikker som viser omfanget av arealbruk og tilgjengelige arealressurser er svært viktige beslutningsgrunnlag. Det har imidlertid vært vanskelig å dokumentere endringer i bruk av natur på grunn av svak dokumentasjon i nasjonale datasett. 

Ved etablering av arealregnskap for Agder er dette grunnlaget blitt vesentlig styrket, slik at man heretter over tid vil få oversikt over: 

  • Endringer i areal som tas i bruk eller opparbeides til ulike formål 
  • Endringer i utbredelsen av arealtyper 
  • Endringer i planlagt bruk av areal i kommunale planer.

Fram til 2022 har man i Agder tatt i bruk eller opparbeidet et areal på omtrent 372 km2 . Boligbebyggelse beslaglegger mest areal (ca. 42 prosent), fulgt av fritidsbebyggelse (19 prosent) og næring/tjeneste (15 prosent). 

Dette betyr at vi har opparbeidet eller bebygd ca. 1,2 dekar per innbygger i Agder. 

I gjeldende kommuneplaner og reguleringsplaner ligger det inne ca. 622 km2 med byggeområder.  Av dette arealet er ca. 430 km2 byggeområder som i dag ikke er opparbeidet. Dette er et omfang som tilsvarer omtrent 14 dekar per nye innbygger i Agder frem mot 2050. 

Mye av dette arealet er imidlertid ikke reelt mulig å ta i bruk, siden det består av små fliker og rester av byggeområder som ikke kan bebygges. I arealregnskap for Agder er den faktiske planreserven, det vil si utnyttbare byggeområder, beregnet til ca. 230 km2 . 

Dette tilsvarer omtrent det samlede arealet av land og ferskvann i Tvedestrand kommune, og sju dekar per nye innbygger fram mot 2050. Dette tilsvarer omtrent sju fotballbaner. 

Av de 230 km2 med planlagte byggeområder er 58 prosent avsatt til fritidsbebyggelse, 20 prosent til boligbebyggelse, 15 prosent til næring/tjeneste og resten til ymse formål. Dersom gjeldende planreserve skulle bli realisert fullt ut, vil det blant annet føre til nedbygging av 171 km2 skog, 14 km2 myr og 5 km2 dyrka mark. Den samlede klimagasseffekten fra en slik arealendring vil være på ca. 7 millioner tonn CO2-ekvivalenter over 20 år. 

Per 2022 er ca. 53 prosent av Agder dekket av skog, 30 prosent er åpen fastmark/fjell, 9 prosent ferskvann, 5 prosent myr og bebygd areal/samferdsel, mens dyrka mark og bebygd areal/samferdsel hver utgjør ca. 2,2 prosent. 

 

3.2 Naturmangfoldet er truet

Miljø- og klimamessig bærekraft handler om at hensynet til klima og natur skal være førende for alt vi gjør når vi videreutvikler samfunnet. Ifølge FNs naturpanel kan inngrep og endringer i arealbruk true naturmangfoldet og på grunn av dette inngikk 188 land i desember 2022 en felles avtale om å ta vare på natur. Avtalen heter «Kunming-Montreal Global Biodiversity Framework», men blir som oftest kalt Naturavtalen. 

Blant målene i Naturavtalen er: 

  • Forvalte all natur på en bærekraftig måte 
  • Verne og bevare 30 prosent av hav- og landområder 
  • Restaurere 30 prosent av ødelagt natur.

Skogen i Norge, og også skogen i Agder, er vurdert å ha redusert økologisk tilstand ifølge Norsk institutt for naturforskning. Ulike effekter av skogbruk, som mangel på gammel skog, samt påvirkning fra bygninger, veier og kraftlinjer er ansett som hovedårsakene til at tilstandsnivået er lavt. Noen skogtyper er særegne for Agder, slik som for eksempel rik edelløvskog, og det er ekstra viktig at vi ivaretar og forvalter disse med tanke på å oppnå god økologisk tilstand. 

Norsk rødliste (2021) viser at drøye 1400 arter i Agder står i fare for å dø ut. For noen av disse artene, som for eksempel strandtorn, finnes nesten hele bestanden av arten i Agder. Agder har et særskilt ansvar for å ivareta slike arter. For de truede artene som finnes i skog er mangel på død ved og gammel skog hovedårsaken til at artene er truet. 

Den største trusselen mot naturmangfoldet i Agder er at leveområder for dyr og planter blir ødelagt og eller splittet opp av arealendringer. Ifølge en artikkel hos Statistisk sentralbyrå var rundt 46 prosent av Norges landareal mindre enn en kilometer unna en bilvei i 2022, mens kun 19 prosent var minst fem kilometer unna nærmeste bilvei. For arter som trenger store habitat som ikke er påvirket av trafikk, er store deler av landet ikke egnet. 

Villreinen er en arealkrevende art som nå opplever at leveområdene blir fragmentert. Leveområdene til villreinen er sterkt redusert på grunn av tidligere utbygging av veier og vannkraft. Bygging av fritidsboliger og hyttelandsbyer i randsonene til villreinens leveområder er også en trussel mot villreinen, da ferdsel i slike områder forstyrrer villreinen og reduserer leveområdets funksjonalitet. 

Også for andre hjorteviltarter vil fragmentering av leveområder påvirke bestandene. I kystområdene sør og øst for europaveien i Agder er bestandene av elg og hjort allerede påvirket. Det å ta vare på funksjonelle og sammenhengende leveområder vil også gjøre oss mer motstandsdyktige mot klimaendringene som kommer, særlig med tanke på de de hjorteviltartene som trives best ved lave temperaturer. 

Den marine naturen er under sterkt press i Agder. Skagerrak har blitt betydelig forandret av klimaendringer og annen menneskeskapt påvirkning. Av alle havområdene i Norge, er det her endringen er mest markant ifølge Havforskingsinstituttet (Rapp.nr. 2023-17). Siden 2000 har det vært en betydelig nedgang i fangst av flere fiskearter langs Agderkysten, spesielt torsk. 

I tillegg til å miste sin naturlige funksjon for de stedegne marine artene, senkes områdenes verdi også for sjøfugl og for menneskelig bruk og rekreasjon. Befolkningsvekst, økt utnyttelse av sjøarealer, klimaendring og havforsuring vil forsterke denne utviklingen i tiden som kommer. 

Naturreservater, nasjonalparker og andre verneområder bidrar til å sikre naturverdier og bevare områder av internasjonal, nasjonal og regional verdi. Per 2023 finnes det mer enn 250 naturvernområder på Agder, og samlet sett er ca. 18,3 prosent av landarealet vernet. Det desidert største verneområdet er Setesdal Vesthei Ryfylkeheiene landskapsvernområde som skal sikre villreinens leveområder. 

I henhold til naturavtalen skal vern av natur være representativt. Det er ikke tilfelle i Agder per i dag. Omtrent 50 prosent av landarealet består av skog, men kun 5,6 prosent av skogen er vernet. Til sammenlikning er 3,6 prosent av skogen satt av til byggeområder i kommunale planer. Mye av den verna skogen er impediment (uproduktiv), og det er faktisk planlagt å bygge ned mer produktiv skog i framtiden enn det vi har vernet fram til i dag. 

 

4.1 Klimaendring og klimatilpasning 

Klimaendringene vil for Agder særlig føre til behov for tilpasning til kraftig nedbør og økte problemer med overvann; endringer i flomforhold og flomstørrelser; jordskred og flomskred, samt havnivåstigning og stormflo. Dette vil kunne påvirke samferdsel, bortfall av energiforsyning, bortfall av elektronisk kommunikasjon og skogbranner. Skader på kritisk infrastruktur vil ha store konsekvenser for samfunnssikkerheten. 

FNs klimapanel lanserte i februar 2022 andre del av den sjette klimarapporten. Rapporten fastslår at vi er nødt til å følge en klimarobust utvikling som innebærer å kutte utslipp, tilpasse oss klimaendringene og samtidig fremme bærekraftig utvikling for mennesker og natur. 

 

I tråd med Norges oppfølging av Paris-avtalen har Agder, gjennom Regionplan Agder 2030, satt seg mål om at fylket må kutte 55 prosent av klimagassutslipp innen 2030. Dette er likt som det nasjonale målet. 

Miljødirektoratets kommunefordelte klimagassregnskap viser at utslipp av klimagasser i Agder i 2022 var på 1 348 559 tonn CO2-ekvivalenter, sett bort fra kvotepliktig sektor. Agder har en utslippsreduksjon på 5,2 prosent fra referanseåret 2017 til 2022. Vi er på etterskudd, og dette gjør at vi fremover må ta enda større kutt over færre år for å nå målsettingen i Regionplan Agder 2030. 

Rapport klimagassutslipp

Det viktigste elementet for å nå klimamålet er å bytte ut all bruk av fossil energi i transportsektoren med elektrisitet/hydrogen. Samtidig som det må satses på fangst av karbon og lagring (CCS) i avfallsforbrenning og industri. 

Figur nedenfor viser de direkte klimagassutslippene for Agder, sett bort fra kvotepliktig sektor. Utslippene i kategoriene «Veitrafikk, sjøfart og annen mobil forbrenning» kommer fra bruk av bensin og diesel i ulike kjøretøy, sjøtransport og maskiner. Disse kategoriene utgjør 63 prosent av de samlede direkte utslippene på Agder. Det er her de største utslippskuttene kan tas. 

Fylkeskommunen har derfor stilt seg bak visjonen om Electric Region Agder (ERA): «Verdens første helelektriske samfunn på 100 prosent ren energi innen 2030». Visjonen er resultat av et samarbeid med mer enn 50 regionale aktører. 

Målbildet Electric Region Agder 2030 handler om å utnytte ett av regionens globale fortrinn for å realisere en visjon om et Agder hvor alt er elektrisk, alt er fornybart. Dette betyr å erstatte forbrenningsmotorer med motorer som går på elektrisitet (eller hydrogen) på alle områder, som personbiler, vare- og tungtransport, bygg- og anleggsvirksomhet og sjøtransport. 

Rapport elektrifisering

Agder har gjennom en kombinasjon av sin beliggenhet, infrastruktur og vannkraftproduksjon en unik global fornybar kraft-posisjon. I et normalår har Agder et stort kraftoverskudd, men trenger et bedre kraftnett. Samtidig står verden i en energikrise som følge av krigen i Ukraina og i denne sammenheng er det særlig viktig med tiltak som bidrar til effektiv bruk av knappe energiressurser i Europa. I global sammenheng er energiproduksjon hovedgrunnen til økende nivå av klimagasser i atmosfæren. 

 

4.3 Karbonfangst (CCS) 

Elektrifisering kan i liten grad brukes for å redusere klimagassutslipp knyttet til industri og energiforsyning. Disse utslippene kommer i hovedsak fra kjemiske prosesser i kraftforedlende industri, eller fra brenning av avfall (Returkraft AS). Karbonfangst med lagring (CCS) vil være en viktig bidragsyter til å redusere disse utslippene. Karbonfangst på Returkraft vil fange CO2 tilsvarende 145.000 tonn CO2 ekvivalenter. Dette tilsvarer 12 prosent av utslippene i Agder i ikke kvotepliktig sektor.

 

5.1 Stort forfall på fylkesveinettet

Agder har over 4000 km med fylkesveg og er et transittfylke der godstransport mellom Oslo og Stavanger går igjennom fylket enten på veg eller bane. Det er også stor transportaktivitet på veg både innad, samt til og fra Agder. Europaveiene E18 mot Oslo og E39 mot Stavanger utgjør, sammen med Riksvei 9 gjennom Setesdal, «veiankeret i Agder» og er viktige transportårer for utviklingen av landsdelen. Videre utbygging av firefelts E18 og E39 styrker potensialet for transport av varer og tjenester i og gjennom regionen, men svekker samtidig konkurranseevnen for Sørlandsbanen og kollektiv persontransport.

Forfallet og etterslepet på infrastrukturen er svært omfattende, og påvirker trafikksikkerhet og framkommelighet. Bare på fylkesvegnettet viser en kartlegging fra 2021 et beregnet utbedringsbehov av kritisk forfall på rundt 900 millioner kroner. Det totale etterslepet på fylkesveinettet i Agder er betydelig større, og ble i 2013 beregnet til om lag 4 milliarder kroner. 

 

5.2 Kollektivtrafikk, sykkel og gange

Agder har høy bilandel og færre som reiser kollektivt, sykler og går i forhold til landsgjennomsnittet. Tilgang til offentlig transport oppleves som dårlig i de mindre sentrale strøk, spesielt i Østre Agder (utenom Arendal og Grimstad) og i Listerregionen. Et bedre kollektivtilbud for barn er etterspurt. 

Tabell 5.1 Transportmiddelfordelingen i Norge og ulike deler av fylket, RVU, 2018/2019

Kollektiv, sykkel- og gange
Områder Kollektiv Sykkel
Norge 11 % 5 % 20 %
Kristiansandsregionen 8 % 7 % 18 %
Arendalsregionen 4 % 3 % 15 %
Øvrige områder på Agder 3 % 2 % 12 %

Det er en utfordring å gjøre kollektivtransport konkurransedyktig overfor bilreiser, som ofte har mer direkteførte traséer, og kort gangtid til reisemålet. Høy snittfart er viktig fordi kollektivtransporten da styrkes i konkurransen med bilens viktigste fortrinn, reisetid. I mindre byer og distrikter er utfordringen først og fremst at markedsgrunnlaget for kollektivtrafikk er svakere, og at det ressursmessig er krevende å gi et kollektivtilbud med god nok kvalitet til at folk vil oppleve det som attraktivt på daglige reiser. 

For Agder under ett oppgir 59 prosent at sykkel- og gangveier er godt eller svært godt utbygd i 2022.  Dette er en nedgang fra 2019 hvor 60 prosent svarte det samme. Tallene er hentet fra Folkehelseundersøkelsen i Agder. 

Det er en langt høyere andel som rapporterer godt utbygde gang- og sykkelveier i Kristiansand og Grimstad enn i de øvrige regionene. Østre Agder og Listerregionen har laveste andel som rapporterer godt utbygde gang- og sykkelveier. Også Nye Lindesnes ligger lavere enn gjennomsnittet for hele Agder. 

Tall fra Ungdataundersøkelsen i Agder 2019 viser at 34,5 prosent av elever i ungdomskolen og videregående som gikk eller syklet til skolen. Regional plan for Mobilitet i Agder har satt målsetning om mobilitetsplanen om at 60 prosent av ungdommen går eller sykler til skolen i 2033. 

 

5.3 Klima- og miljøutfordringene krever omstilling

Som en del av tiltakene for å nå klimamålene har EU og Norge en målsetting om å overføre godstransport fra vei til sjø- og bane. Agder, som stor eksportregion med strategisk plassering i internasjonale transportstrømmer, skal bidra til denne overføringen. Å tilrettelegge for mer gods på sjø og bane vil gi positive effekter på klima, miljø og trafikksikkerhet. Dersom en større andel av godstransporten skal overføres til sjø og bane, kreves en utvikling av havner med tilknytning til jernbane. 

I perioden 2017-2022 har elektrifiseringen av veitrafikken i Agder økt fra 1 prosent i 2017 til 5 prosent i 2022. Elektrifiseringsgraden for personbiler i Agder har i perioden fra 2017 til 2023 økt fra 5 prosent i 2017 til 20 prosent i 2023. I første kvartal 2024 var omtrent 83 prosent av nybilsalget i Agder elektriske biler. Dette er den laveste andelen av alle fylkene i Norge.

Rapport med personbiler fordelt på drivstoffteknologi

Rapport med elektrifisering per sektor

Status for elektrifisering i AKT var i 2023 på 5 prosent. Målet frem til 2033 er satt til 90 prosent. Ambisjon om elektrifisering av bussparken eller annet materiell med nullutslipp, krever utbygging av ladeinfrastruktur/energiinfrastruktur med tilstrekkelig kapasitet på bussanleggene og eventuelt etablering av infrastruktur for lading av buss i rute. Ved en fremtidig høy andel elektriske kjøretøy vil dette medføre nye krav til strømnettet. Det igjen vil kreve utvikling av infrastruktur og innføring av nye løsninger knyttet til produksjon og eventuell lagring av elektrisitet. 

I Agder er det etablert 2 023 offentlige ladepunkter per oktober 2024.  Status i 2023 på antall elektriske kjøretøy var 33 464. 

Rapport infrastruktur el-biler

Statens vegvesen og Miljødirektoratet har laget i 2022 en rapport som estimerer at det vil være 1,7 millioner elektriske personbiler, og 35 000 elektriske busser og lastebiler på veiene i 2030. For person- og varebiler i Agder forventer vi at det vil være behov totalt 800 hurtigladere i 2030, dette er i tillegg til et godt utbygd nett med normallading (hjemme, på jobb, ved destinasjoner som hyttefelt, hoteller etc.). Estimatet tar utgangspunkt i en bilpark med 66 prosent elbilandel og 175 elbiler per hurtiglader i 2030. 

 

5.4 Digital infrastruktur 

Det Digitale Agder har i mange år arbeidet for god mobil og bredbåndsdekning til husholdninger i landsdelen. Status i 2024 for kommunene i Agder viser at det er store variasjoner mellom kommunene i forhold til hvor mange som har tilbud om nyeste bredbåndsteknologi (fiber). Andelen som i 2024 har tilbud om nyeste bredbåndsteknologi (fiber) i Agder er 94 prosent, og samme andel er gjennomsnittet for Norge.  Dette er en kraftig økning for Agder og opp fra 63 prosent i Aust-Agder og 65 prosent i Vest-Agder i 2018. 

Rapport med bredbåndsdekning husstander og fritidsboliger

Lenke til mer kunnskap 

Regional plan for mobilitet

 

6.1 Utdanning

Å investere i utdanning er et viktig bidrag til å få flere i arbeid. Andelen med universitets- og høgskoleutdannelse sier noe om grad og type kompetanse i regionen. 

 

Utdanningsnivå i befolkningen i Agder, 2023. 

Utdanningsnivå
Geografisk enhet Grunnskolenivå Videregående skolenivå Fagskole Universitets- og høgskolenivå, kort Universitets- og høgskolenivå, lang
Agder 23,5 % 39,6 % 3,7 % 24,3 % 8,9 %
Norge 23,4 % 35,9 % 3,2 % 25,4 % 12,0 %

 

I Agder er det flere som har videregående skole som høyeste utdanning, og færre som har universitets- eller høyskoleutdanning enn gjennomsnittet i Norge.

Utviklingen av andelen med universitets- og høgskoleutdannelse i perioden fra 2018 til 2023, viser en økning på 3,3 prosentpoeng i Agder. Agder har per 2023 en andel på 33,2 prosent som har universitets- og høgskoleutdannelse, mens landsgjennomsnittet er 37,4 prosent. Avstanden til landsgjennomsnittet har vært stabil for Agder i perioden. 

Rapport utdanningsnivå

Gjennomføring av videregående opplæring måles fem år etter påbegynt opplæring for elever på studieforberedende programmer, og seks år etter start i Vg1 for elever som begynte på yrkesfag. 

Rapport fullføring

 

Fullføring videregående opplæring, 2023.

Fullføring videregående opplæring
2017-kull Samlet Studieforberedende Yrkesfag
Fullført og bestått 83,6 % 89,3 % 76,1 %
Fullført planlagt grunnkompetanse 2,7 % 1,9 % 3,7 %
Fortsatt i opplæring 2,3 % 1,5 % 3,3 %
Fullført, ikke bestått 3,0 % 3,2 % 2,8 %
Sluttet 8,4 % 4,1 % 14,2 %

 

Etter innføringen av Kunnskapsløftet i 2006 har andel ungdommer som består videregående økt betydelig. Elever med bostedsadresse i Agder hadde enn fullføringsgrad på 83,6 prosent i 2023 (2017-kull), mens gjennomsnittet for landet var 82,2 prosent. 

Gjennomføringsgraden på studieforberedende utdanningsprogram er ca. 13 prosentpoeng høyere enn på yrkesfag, noe som først og fremst kan forklares gjennom elevenes grunnskolepoeng. Samtidig har studieforberedende enn lavere gjennomføringsgrad enn landet for øvrig. 

Helhetlige yrkesfaglige utdanningsprogram er den viktigste satsingen for å øke gjennomføringen på yrkesfag. Det er også etablert LOS-tjenester i alle regioner i Agder, som skal følge opp ungdom som har falt ut av videregående opplæring. 

Elevenes grunnskolepoeng er den viktigste faktoren for gjennomføring i videregående opplæring. Grunnskolepoengene i Agder har over tid vært lavere enn gjennomsnittet i landet. Fra 2023 til 2024 har avstanden til resten av landet blitt litt redusert.

Rapport grunnskolepoeng

 

Grunnskolepoeng, 2020-2024.

Grunnskolepoeng
Grunnskolepoeng 2020 2021 2022 2023 2024
Agder 42,3 42,6 42,8 41,5 41,6
Norge 43,2 43,3 43,4 42,4 42,2

 

Arbeidslivet har stort behov for fagarbeidere. Omfanget av nye lære- og opplæringskontrakter har økt i perioden fra 2020 til 2023, men en betydelig nedgang fra 2022 til 2023.  Mange bransjer kunne tatt inn flere lærlinger. Inkluderes fagbrev på jobbkontrakter har det vært en økning på mer enn 200 kontrakter fra 2020 til 2023. 

Rapport nye lærekontrakter

Nye lærekontrakter i Agder, 2020-2023. 

Nye lærekontrakter
Nye lærekontrakter 2020 2021 2022 2023
Agder 1601 1831 1911 1823

 

Antall personer som har fått fag- og svennebrev har økt betydelig i perioden fra 2020 til 2023.  Økningen har vært på mer enn 300 personer. I 2020 var det 1 849 personer, mens det i 2023 hadde økt til 2 161 personer.

Rapport fag- og svennebrev

Antall fag- og svennebrev, 2020-2023.

Antall fag- og svennebrev
Fag- og svennebrev 2020 2021 2022 2023
Agder 1849 2006 2125 2161

 

6.2 Fremtidens kompetansebehov

Demografisk endring, digitalisering, teknologi, innovasjon og andre endringer i arbeidslivet vil føre til endringer i kompetansebehovet. 

Bedriftsundersøkelsen til NAV (2024) viser at næringslivet i Agder trenger 2 085 nye ansatte (780 færre enn i 2023), særlig stort er behovet innen helse og sosialtjenester samt varehandel, og bygg og anleggsbransjen. I de yrkene hvor det er mangel på arbeidskraft krever 55 prosent yrkesfaglig utdanning, mens 45 prosent av arbeidskraften som mangler i Agder krever høyere utdanning.

NHOs kompetansebarometer fra 2023 viser at 7 prosent av medlemsbedriftene i stor grad har udekt kompetansebehov, mens 49 prosent i noen grad har et udekt kompetansebehov.  Hvis vi ser på behovet for å rekruttere etter utdanningsnivå, så har høyest andel behov for personer med fullført videregående opplæring, fag- og yrkesopplæring. På en andreplass kommer utdanningsnivået høyere yrkesfaglig utdanning.

Lenke til mer innhold

Grunnskolepoeng

 

7.1 Lav sysselsetting generelt blant kvinner 

Å ha en stor del av befolkningen i arbeid og inkludere flere av de som er i ytterkanten av arbeidsmarkedet, vil ha positiv effekt på verdiskaping og folkehelse, samtidig som det reduserer fattigdom og ulikhet. 

Agder er det fylket med lavest sysselsettingsandel blant befolkningen mellom 20 og 66 år. I 2023 var andelen på 73,6 prosent, mens gjennomsnittet for landet var 77,2 prosent. Det er store variasjoner mellom kommunene på Agder. Det er lavere sysselsettingsandel helt øst i Agder, og høyere sysselsettingsandel i de minst sentrale kommunene.

Blant innvandrere (20-66 år) er det en lavere sysselsetting enn befolkningen ellers. Dette gjelder både blant menn og kvinner, men sysselsettingen er lavest for innvandrerkvinnene fra gruppe 2-land (ikke-vestlige land). Nasjonalt har andelen sysselsatte innvandrere fra gruppe 2 land (Asia, Afrika, Latin-Amerika, Oseania utenom Australia og New Zealand, og Europa utenom EU/EØS) økt i perioden 2015- 2022, fra 55 prosent i 2015 til 61 prosent i 2023. For Agder var tilsvarende andel 55 prosent i 2023, en liten nedgang fra 2022 (57 prosent). 

Rapport sysselsetting

Den kvinnelige yrkesdeltakelsen har vært økende over lang tid, men samtidig er arbeidsmarkedet i Norge svært kjønnsdelt. Kvinner og menn jobber i ulike sektorer og næringer, og menn har lederyrker i større grad enn kvinner. Generelt jobber kvinner mer deltid enn menn, og Agder har den høyeste andelen i landet. Imidlertid er andelen i Agder redusert fra 54,6 prosent i 2015 til 44,6 prosent i 2022. Landsgjennomsnittet var i 2022 på 35,4 prosent. Tall for 2022 viser at det er store regionale forskjeller, men alle kommunene på Agder (unntatt Bykle) har vesentlig høyere deltidsandel blant kvinner enn landsgjennomsnittet. I 12 kommuner jobber flertallet av kvinnene deltid.

Rapport deltid

 

7.2 Inntekt 

Lønnsnivået i Agder er lavere enn landet som helhet. Gjennomsnittlig månedslønn for alle som jobber i Norge var 56 360 kroner i 2023. Tilsvarende månedslønn for alle som jobber i Agder var 52 440 kroner, 3 920 kroner lavere enn landsgjennomsnittet. Med unntak av Sirdal er det områdene rundt de største byene som har høyest gjennomsnittslønn. Blant deltidsansatte kvinner har de som jobber i Agder den laveste gjennomsnittlige månedslønnen i landet. 

Egen inntekt gir handlingsrom i eget liv. Det er en direkte sammenheng mellom økonomiske ressurser og helse fordi privatøkonomien påvirker tilgang til helsefremmende forbruk. Majoriteten av befolkningen i Norge har en relativt høy levestandard og tilhører husholdninger med relativt god økonomi. Omfanget av fattigdom i absolutt forstand er begrenset. 

Likevel er det noen som lever med en inntekt og levestandard som ligger betydelig lavere enn den generelle levestandarden i samfunnet. Svak eller manglende tilknytning til arbeidslivet er en viktig årsak til fattigdom og lav inntekt. Lav inntekt øker sannsynligheten for dårlig selvopplevd helse, sykdom og for tidlig død. I tillegg har det å vokse opp i familier som over tid har lav inntekt stor betydning for barnas helse og velferd. 

Utviklingen fra 2004-2006 til 2017-2019 viser at stadig flere barn vokser opp i familier med vedvarende lavinntekt. Det har fra 2018-2020 til 2020-2022 vært en liten nedgang i andel barn i vedvarende lavinntekt. Status for siste tilgjengelige periode 2020-2022 er at andel barn (0-17 år) i husholdninger med vedvarende lavinntekt er 12,8 prosent i Agder og 10,9 prosent samlet for Norge. 

Rapport vedvarende lavinntekt

 

7.3 Stønader fra NAV øker

NAV utbetalte 35,8 milliarder kroner i Agder i 2023, en økning på 9 prosent fra 2021. Dette skyldes i stor grad økningen av antall mottakere av pensjon og uføretrygd. Alderspensjon utgjorde 47 prosent av beløpet, mens 25 prosent av utbetalingene var til uføretrygd. 

Av de største stønadene hadde syke-penger den største prosentmessige økningen med 14 prosent, etterfulgt av arbeidsavklaringspenger med 11 prosent. Stønaden som øker mest i kroner er alderspensjon, med i overkant av 1,4 milliarder kroner mer utbetalt i 2023 enn foregående år. Til sammen ble det utbetalt 16,7 milliarder kroner i alderspensjon i fylket i fjor.

Undertema med tall og informasjon fra NAV

I perioden fra 2011 til 2024 har antall mottakere av uføretrygd økt med omtrent 7 000 personer (35 prosent) i Agder.  Det er mange flere kvinner enn menn som blir uføretrygdet helt, eller delvis. Over tid har vi også sett en sterkere vekst i andelen uføre under 30 år. 

Per januar 2024 var Agder og Innlandet fylkene med høyest andel uføretrygdede på 14,2 prosent, mens andelen samlet for Norge var 10,4 prosent. Det har vært en utflating i perioden 2022 til 2024.

Rapport uføretrygd

 

7.4 Utenforskap 

Som deltagelse i arbeidslivet er knyttet til velferd langs flere dimensjoner som helse, levealder og materiell levestandard, er utenforskap fra arbeidslivet knyttet til uhelse, lavere levealder og fattigdom. Agder har et stort utenforskap fra arbeidslivet og ligger klart over landsgjennomsnittet på alle indikatorer for utenforskap. 

SSB publiserer statistikk i tilknytning til arbeidsstyrkestatus inkludert NEET for personer 15 år og eldre. NEET er forkortelse for “Not in Employment, Education or Training” som på norsk tilsvarer utenfor arbeid, utdanning eller opplæring. Ifølge denne statistikken var 16,8 prosent av befolkningen (15-61 år) i Agder utenfor arbeid, utdanning og arbeidsmarkedstiltak i 2023. Dette utgjorde 32 414 personer. Bare Østfold og Telemark hadde større andel enn Agder. Fordeling på aldersgrupper viser at Agder ligger nest høyest i landet for aldersgruppen 30-61 år (19,6 prosent) og femte høyest i landet for aldersgruppen 15-29 år (10,7 prosent). 

Rapport arbeidsmarkedsstatus

 

7.5 Den arbeidende delen av Agders befolkning antas å synke

Statistikk over befolkningens tilknytning til arbeidslivet i dag kan brukes til å skissere et fremtidsbilde i forholdet mellom de som står innenfor eller utenfor arbeidslivet. Forutsetninger for framskrivingen er at befolkningens tilknytning til arbeid og velferdsordninger er lik dagens mønster (snitt 2018-2021), og befolkningsutviklingen blir slik den er spådd til å bli frem mot 2050 (SSBs hovedalternativ). 

Figur over viser et scenario der det fra 2021 til 2050 kommer 9000 flere personer innenfor arbeidsstyrken, men også 30 000 flere personer utenfor arbeidsstyrken. Framskrivinger viser at for hver nye sysselsatt vi får fra 2021-2050, får vi tre til fire nye ytelsesmottakere i Agder. Dette vil skje dersom 2021-mønsteret i befolkningens tilknytning til arbeidsmarkedet ikke endres og vil by på store utfordringer. 

 

8.1 Agder – en sterk industriregion 

Agder har et arbeids- og næringsliv som er mindre variert, og mer industritungt, enn mange andre regioner i Norge. En egen indeks benyttes for å kunne sammenligne hvor variert næringslivet i et fylke er i forhold til de andre fylkene i landet (Herfindals indeksen). Den viser at kun Troms og Finnmark, Innlandet og Nordland har et mindre variert arbeidsliv enn Agder. Agder ligger likt med Vestfold og Telemark. 

De største hovednæringene i Agder, målt etter andel sysselsatte, er helse- og sosialtjenester, varehandel, bygge- og anleggsvirksomhet, industri og undervisning. To tredeler av de sysselsatte jobber i privat sektor. Sammenliknet med landet ellers, har vi en lav andel lønnstakere særlig innen akademiske yrker, men relativt flere innen salgs- og serviceyrker og håndverkeryrker. Største enkeltnæringer i Agder, målt i andel sysselsatte, er undervisning, helsetjenester og detaljhandel. 

Agder er en sterk industriregion, og industrinæringer som prosess- og mekanisk industri og leverandørindustri for olje- og gassvirksomhet står særlig sterkt. Agder har sterke klynger og nettverk bla innen leverandørindustri, prosessindustri, reiseliv og IKT, og fremvoksende nettverk blant annet innen marine næringer, trebaserte næringer og digital handel. Innenfor flere av disse næringene skjer det en betydelig digitalisering, automatisering og robotisering. Dette vil få stor betydning for ressursbruk og for hvordan tjenester utføres og mottas. 

Rapport næringsstruktur

Agder har gjennom en kombinasjon av sin beliggenhet, infrastruktur og vannkraftproduksjon en unik global fornybar kraft-posisjon. Det er over tid blitt produsert om lag dobbelt så mye energi som fylket forbruker. 

 

8.2 Eksport og verdiskapning 

Agder er blant landets største eksportører av industrielle produkter. Eksporten er basert på et variert næringsliv som leverer blant annet til olje- og gassektoren, solcelle-, vindmølle- og bilindustrien, farmasøytisk industri, samt høyteknologisk bearbeiding av metaller. 

I 2023 var verdien av den samlede vareeksporten fra Agder på 51,5 milliarder kroner. Det utgjør ca. 7 prosent av samlet norsk fastlandseksport. Regionens tyngdepunkt er særlig innen eksport av bearbeidede varer (inkluderer bl.a. metaller, jern og stål). Agders eksportverdi var her 35,7 milliarder kroner i 2023, og Agder er fylket med den høyeste verdien i Norge.  

Rapport vareeksport

Den samlede verdiskapingen i Agder var i 2021 beregnet å ha en verdi på 141 milliarder kroner.  Det utgjør 4 prosent av den samlede verdiskapingen i landet. Hvis vi ser på perioden fra 2010-2021, så har verdiskapingen økt med 52 prosent i Agder. Dette er lavere enn veksten for landet som samlet var på 68 prosent i samme periode. Største bidragsyterne i verdiskapingen i regionen, målt i kroner, er industrien, helse- og omsorgstjenester og varehandel. 

 

8.3 Gründerregion med mange nyetableringer 

Agder har gjennom mange år utmerket seg som en gründerregion med mange nyetableringer. I 2022 ble det etablert ca. 3 400 nye foretak i Agder, noe som utgjør 5,7 prosent av alle nyetableringer i landet. Antall nyetableringer per 1 000 innbyggere har i perioden 2015-2022 økt fra 9,1 til 10,9. I samme periode har gjennomsnittet for Norge økt fra 9,4 i 2015 til 11,1 i 2022. 

Hoveddelen av nyetablerte foretak er innen næringer som eiendom, bygg og anlegg, kunstnerisk virksomhet og underholdningsvirksomhet, og detaljhandel. 

Rapport nyetableringer

Det har vært en liten nedgang i andel foretak som har overlevd i fem år fra etableringsåret i perioden fra 2017 til 2022. I 2017 (etablert 2012) var andelen 36,7 prosent og denne har gått ned til 33,9 prosent i 2022 (etablert 2017). Hvis vi ser på tall for Norge, har andelen foretak som har overlevd fem år gått ned fra 33,1 prosent i 2017 til 29,8 prosent i 2022. Agder har en høyere overlevelsesrate enn landsgjennomsnittet. 

Rapport overlevelse

Antall FoU årsverk har økt med 77 prosent i Agder når vi ser på perioden fra 2010-2022. I samme periode har utgiftene til FoU økt med 117 prosent. Agder har sammenlignet med de andre fylkene i landet ganske liten aktivitet innen forskning og utvikling. Det er kun fylkene Møre og Romsdal, Innlandet og Nordland som har mindre utgifter til FoU.  

Rapport FoU

Næringsstruktur har betydning for forskningsaktivitet i næringslivet. Agder har mye industri. Mens forskning tradisjonelt er en viktig aktivitet i de store prosessindustribedriftene, er det i den mekaniske industrien tradisjon for mer erfaringsbasert og kundedrevet innovasjon. 

 

8.4 Reiselivsnæringen har en sterk posisjon 

Reiselivsnæringer omfatter bransjene overnatting, servering, transport, formidling og opplevelser/aktiviteter/attraksjoner. Den norske reiselivsnæringen har opplevd stabilt høy vekst i årene før korona-pandemien. Reiselivsnæringen i Agder hadde en samlet verdiskaping på 3,6 milliarder kroner i 2019 (Rapport Menon). 

Transport har høyest verdiskaping, deretter kommer servering, overnatting, opplevelser og formidling. Under pandemien forsvant store deler av markedene. I 2021 var verdiskapingen redusert til 2,6 milliarder kroner, men i 2023 vil trolig inntektene passere 2019-nivå. 

 

9. Kultur og fritid 

Kultur, idrett, fysisk aktivitet og friluftsliv, samt arenaer for tro og livssyn, er viktig for innbyggernes levekår. De bidrar til å utvikle kreativitet og god folkehelse, deltakelse og sosial integrering. Frivillig sektor er en sentral del av Agders kulturliv. Kulturlivet er i sterk utvikling, og det er gjennomført en satsing på kulturbygg i mange kommuner. Store kulturarenaer og formidlingsbygg kan gjøre Agder til en nasjonal kulturregion. 

Bruken av kulturtilbud og deltagelse i fritidsaktiviteter har de senere år vært preget av koronapandemien og restriksjonene som ble innført. Dette har ført til at tilbud, aktivitet og deltagelse har vært redusert. Perioden etter pandemien har vært dominert av medieoppslag om blant annet lavere kinobesøk, lavere konsertbesøk, og frafall av frivillige i idrett og andre aktiviteter. Dette gir indikasjoner på at pandemien endret befolkningens vaner og preferanser. Det er derfor vanskelig å konkludere tydelig når det gjelder utviklingstendenser de senere år: Skyldes for eksempel nedgangen i ungdoms deltagelse i organiserte fritidsaktiviteter pandemi, eller er det uttrykk for en mer langsiktig utvikling? Følgelig blir det viktig å følge med framover på hvorvidt deltagelsen i aktivitet, frivillig engasjement og bruken av kulturtilbud øker igjen, eller om nedgangen vedvarer. 

Norsk kulturindeks publiseres av Telemarksforskning og sammenligner kulturnivået i fylkene. Agder har falt på den overordna indeksen fra en 8. plass i 2017 til en 9. plass i 2023. I Difi sin innbyggerundersøkelse som måler blant annet tilfredshet med ulike kulturtilbud har Agder holdt seg på en 7. plass i perioden. Agder ligger på 4. plass når vi ser på driftsutgifter til kultur per innbygger både i 2017 og 2023.  

Rapport Norsk kulturindeks - Agder

 

9.1 Fritidstilbud og utenforskap 

Organiserte fritidsaktiviteter er en viktig kilde til fellesskap, identitet og mestring blant ungdom. De aller fleste deltar i organiserte fritidsaktiviteter i løpet av oppveksten, men mange faller fra organisert idrett i løpet av ungdomstiden. Et trygt og godt fritidstilbud er særlig viktig som «beskyttelsesfaktor» for barn og unge i sårbare livssituasjoner. 

I den nasjonale Ungdata-undersøkelsen ser man en markant nedgang i andelen som er med i organiserte fritidsaktiviteter de siste årene, og endringen er størst på ungdomstrinnet. Nedgangen startet før pandemien, men størstedelen av nedgangen skjedde i forbindelse at mange organiserte fritidsaktiviteter var stengt eller hadde redusert tilbud i løpet av koronapandemien. 

Prosentandelen som oppgir at de er med i en organisasjon, klubb, lag eller forening var i 2022 på 52 prosent (58 prosent på ungdomsskolen og 41 prosent på videregående), omtrent som i landet som helhet. Til sammenligning var den samlede prosentandelen 56 prosent i 2019. Det er stor variasjon mellom kommunene i Agder når det gjelder ungdoms deltakelse i organiserte aktiviteter. 

Omfanget av ungdom som opplever at foreldrene av og til eller ofte mangler penger til å betale for fritidsaktiviteter er likt som landet som helhet. 15 prosent av ungdomsskoleelever i Agder oppgir i Ungdataundersøkelsen i 2022 at de mangler penger til å kunne delta i fritidsaktiviteter, og 17 prosent av elevene på videregående. I Agder varierer andelen fra kommune til kommune, fra 3 prosent til 25 prosent. 

 

9.2 Spillemidler til idrettsanlegg 

Anlegg skaper aktivitet og spillemidlene er et viktig incitament for å realisere nye og moderne idrettsanlegg. Det gjelder både ordinære idrettsanlegg, friluftslivsanlegg og nærmiljøanlegg som bidrar til barn og unges egenorganiserte fysisk aktivitet. 

Rapport spillemidler

Figur viser søknadsbeløp og tildeling av spillemidler for Agder i perioden 2007- 2023. Søknadsbeløpet hadde en topp i 2018 og 2019 før den har blitt redusert. Søknadsbeløpet har i alle år vært betydelig høyere enn tildelt beløp. Samtidig har tildelt beløp økt gradvis hvert år fra 2020. Differansen mellom det årlige søknadsbeløpet og summen som tildeles i Agder har gått noe ned etter koronapandemien. Det må fortsatt beregnes ca. tre års ventetid på spillemidler fra første søknads år. Søknadene og tildelingene viser en dreining mot store kostnadskrevende flerbruksanlegg som også skal fungere som sosiale møteplasser. 

Norsk idrettsindeks publiseres av Telemarksforskning og er en oversikt over idrettsaktivitet og idrettsanlegg i Norge. Der kan man finne antall aktive innen en rekke idretter. På en rangering basert på andelen av befolkningen som er aktive i idrett var Agder på 11. plass av 15 fylker i 2023. 

Agder bruker også mindre penger per innbygger på idrett og idrettsanlegg enn landsgjennomsnittet. Med 768 kroner per innbygger i 2020 plasseres Agder på en 9. plass av 11 fylker. 

 

9.3 Bevaring av kulturminner – et viktig arbeid 

Agders lange kystlinje mot Nordsjøen har i stor grad preget landsdelens historie. Fra de første menneskene som kom til landsdelen for mer enn 10.000 år siden til i dag. De flest spor etter menneskelig aktivitet finnes derfor langs kysten og langs de sentrale dalførene. I perioder med stort befolkningspress, ble også heiene tatt i bruk. 

Kulturminner er en del av Agders historie, det bygger identitet og skaper verdier. Nasjonalt er det et mål at tapet av verneverdige kulturminner skal minimeres. Det finnes ikke analyser av dette for Agder, men funn fra Riksantikvarens miljøovervåkingsprogrammer kan indikere utviklingen regionalt. Funnene indikerer at tapet av verneverdige kulturminner har sunket noe og nå er i underkant av 1%. Andelen av truede bygninger er klart høyest i spredtbygde områder. Særlig er bygningene knyttet til primærnæringene truet samtidig som sjøhus/naust er den bygningstypen vi taper mest av. 

 

10.1 Generelt god helse i befolkningen 

God helse og livskvalitet er en grunnleggende forutsetning for menneskers mulighet til å nå sitt fulle potensial og for å bidra til utvikling i samfunnet. Den enkeltes helsetilstand henger nøye sammen med andre utviklingstrekk i samfunnet, og påvirkes av miljø, økonomi og sosiale forhold. 

Den generelle helsen til nordmenn er god. Ungdata (2022) og Folkehelseundersøkelsen i Agder (2023) viser at de aller fleste innbyggerne i Agder har god fysisk og psykisk helse. De siste 30 årene har alle grupper i landet fått bedre helse, men det er store og økende sosiale helseforskjeller i Norge. De med best helse forbedres mest, de med dårligst helse forbedres minst. Helse, sykdom og levevaner varierer mellom kjønn, aldersgrupper og etnisitet. 

Forventet levealder er en viktig pekepinn på hvordan det står til med folkehelsen i et land eller en kommune. Norge har litt høyere forventet levealder enn andre land i Norden, og i 2022 var den 84,0 år for kvinner og 80,3 år for menn. Det er noe lavere forventet levealder i Agder enn i landet som helhet. De siste tiårene har livslengden økt med to-tre år hvert tiår. Mesteparten skyldes bedre levekår, men også moderne medisinsk behandling har gitt viktige bidrag. De senere årene har imidlertid antall som lever med ikke-smittsomme sykdommer (levevanerelaterte) sykdommer og plager økt. 

På grunn av den demografiske endringen med flere eldre, vil Ikke smittsomme sykdommer øke. Med dårlig munnstell (hjemmeboende, institusjonsbeboere) blir den generelle helsen forverret, som igjen krever flere hender i pleie/omsorg. Oral helse deler de samme risikofaktorene som ikke smittsomme sykdommer.

 

10.2 Levevaner påvirker helsen 

Sykdomsbyrden i et samfunn omhandler for tidlig død og redusert livskvalitet. Sykdomsbyrde-beregninger viser hvordan ulike sykdommer, skader og risikofaktorer rammer en befolkning i form av redusert livskvalitet og dødelighet. I Norge og på Agder er det ikke smittsomme sykdommer som utgjør den største sykdomsbyrden. 

Kreft er den største sykdomsgruppen som forårsaker død, også når vi ser på framskrivninger frem mot 2050. Kreft, som andre ikke-smittsomme sykdommer, er karakterisert ved at sykdomsbyrden i stor grad er knyttet til de eldre, og at vi blir stadig flere eldre. Figur viser en markant økning av nye tilfeller av kreft (alle kreftformer) de siste tiårene. Agder har i hele perioden ligget over landsgjennomsnittet. 

Rapport - nye tilfeller kreft

Fysisk inaktivitet, usunt kosthold, skadelig bruk av alkohol og bruk av tobakk har stor innvirkning på utvikling av sykdom. Ifølge kreftregisteret kan 1 av 3 krefttilfeller forebygges. Felles for de levevanerelaterte sykdommene, som kreft, diabetes, hjertekarsykdom, demens, fedme og KOLS (kalt ikke-smittsomme sykdommer) er at de i stor grad har de samme risiko- og beskyttelsesfaktorene. De samme faktorene er også knyttet til utvikling av psykiske- og muskel- og skjelettplager. 

Kosthold og ernæring er sammen med tobakksbruk de viktigste risikofaktorene for sykdom, redusert livskvalitet og tidlig død. 

Psykiske plager og lidelser er en sentral folkehelseutfordring. God psykisk helse skapes der folk lever sine liv, og innsatser rettet mot de overfor beskrevne utfordringer vil påvirke den psykiske helsa i befolkningen positivt. Å høre til er et grunnleggende behov for mennesker. Å stå utenfor fellesskapet, om det er skoleklassen, arbeidslivet eller nærmiljøet er en risiko for fysisk og psykisk sykdom. 

Kilde: FHI/Ungdata. Stolpediagrammet viser de som i gjennomsnitt oppgir å være ganske mye eller veldig mye plaget i løpet av siste uke. 

Figuren over viser at psykiske plager blant ungdomsskoleelever i Norge har økt de siste årene og stabilisert seg rundt 16 prosent. Tilsvarende viser tall fra folkehelseundersøkelsene i fylkene viser at omkring 14 prosent av den voksne befolkning over 18 år har psykiske plager. Agder følger omtrent den nasjonale trenden. Kvinner oppgir mer enn menn at de har psykiske plager, og unge mer enn eldre. 

 

11. Sikkerhet og beredskap 

Risikobildet i samfunnet blir stadig mer komplekst og krevende å håndtere og det berører alle nivåer, fra nasjonal til lokalt. Hendelser de siste årene gjør at samfunnssikkerhet og beredskap har blitt satt på agendaen på en annen måte enn tidligere. Regionalt og lokalt nivå må ha en god grunnberedskap og krisehåndteringsevne som fungerer uavhengig av hva som inntreffer. Dette oppnås gjennom gode risiko- og sårbarhetsanalyser, god egenberedskap og øvelser. 

Statsforvalterne skal utarbeide en oversikt over regional risiko og sårbarhet i fylket og sammenstille dette i en fylkesROS. I Agder er dette ROS Agder. Gjeldende versjon av denne er fra 2017. Revisjon pågår og ferdigstilles innen utløpet av 2023. 

I et regionalt perspektiv kan flere utforinger trekkes fram. Klimautviklingen medfører et stadig mer ekstremt værbilde. Vi erfarer varmere, våtere og villere vær som gir stadig flere flom- og rashendelser og lengre. Et forverret klima gir nye håndteringsutfordringer og gode evalueringer er viktige slik at krisehåndteringsevnen kan holde følge. 

Digitaliseringen i samfunnet øker, stadig flere tjenester blir digitale. Digitalisering innebærer økt risiko, da digitale tjenester er avhengig av at elektronisk kommunikasjon fungerer. Gode risiko- og sårbarhetsanalyser kan avdekke risikoer knyttet til alle ledd i digitale tjenester. 

Som følge av økt digitalisering og det grønne skiftet er behovet før høy oppetid på kraftforsyning og elektronisk kommunikasjon økende. På regionalt og lokalt nivå er det viktig å ha kunnskap om kritiske infrastrukturer som understøtter dette og at samfunnsutviklingen tar hensyn til de behovene eierne har for å kunne holde en høy oppetid. I kommunale og fylkeskommunale planprosesser er det viktig med oversikt over og god dialog med eiere av kritisk infrastruktur. Dette forenkles ved at Agder i større grad enn andre fylker er svært enhetlig med f.eks. kun en kraftnettleverandør. 

Totalforsvaret er summen av militær og sivil beredskap og har fått økt fokus som følge av krig i Europa. Begrepet omfatter sivilsamfunnets støtte til Forsvaret og motsatt. I en gitt situasjon vil Forsvarets behov gå foran andre i samfunnet. På regionalt og lokalt nivå er det viktig å ha oversikt over hva dette i praksis kan innebære. Som følge av krigen i Ukraina opplever vi en økt flyktningetilstrømming også til Agder. Flyktninger er en ressurs som kan bidra positivt i lokalsamfunnet, men innebærer også en økt belastning på allerede anstrengte helse- og oppvekstsektorer.