Konsekvenser, risikofaktorer og forebygging
Overvekt og fedme gir økt risiko for type 2-diabetes, hjerte- og karsykdommer, høyt blodtrykk, slitasjegikt i knær og hofter og enkelte kreftsykdommer som tykktarmskreft . I tillegg forekommer stigmatisering, psykiske plager og mistrivsel . Overvekt og fedme kan også ha alvorlige psykiske helsekonsekvenser.
Overvekt og fedme blant barn og unge har sammenheng med flere helsekonsekvenser på både kort og lang sikt. Barn som har overvekt og fedme, har økt risiko for å ha overvekt og fedme som voksne. Å ha fedme som barn kan også føre til helsekonsekvenser som type 2-diabetes, astma, muskel og skjelettplager, risikofaktorer for hjerte- og karsykdom inkludert høyt blodtrykk og ugunstige fettstoffet i blodet, i tillegg til psykiske utfordringer.
Det er ingen klar KMI-grense for når sykdomsrisikoen øker eller faller, overgangene er glidende.
Forekomsten av fedme og overvekt varierer med utdanning og familieforhold, og det er store forskjeller mellom ulike innvandrergrupper.
Fysisk aktivitet, særlig hverdagsaktivitet, har sunket, og vi har et energiinntak (kaloriinntak) som ikke er tilpasset dette. I en situasjon med redusert aktivitetsnivå og stor tilgang på energitette matvarer, er det lett å utvikle overvekt. Hos den enkelte personen vil også arvelige og psykiske faktorer spille en rolle.
Barn og unge er spesielt prisgitt hvordan omgivelsene, f.eks. familien, barnehagen, skolen og nærmiljøet, legg til rette for et sunt kosthold og fysisk aktivitet.
Erfaring viser at det for de fleste er vanskelig å oppnå varig vektreduksjon når man først har blitt overvektig. Forebygging av overvekt er derfor av stor betydning. Tiltak som kan påvirke mat- og aktivitetsvaner vil være av særlig betydning. Tiltak på samfunnsnivå kan nå flere og være mer effektive enn kun å appellere til enkeltpersoner om å holde vekten under kontroll.
Les mer på FHI sine nettsider