Konsekvenser
Vi vet at en oppvekst i vedvarende lavinntekt kan innebære sammensatte utfordringer og levekårsproblemer på flere områder, og at levekårsproblemene ofte kan forsterke hverandre. Noen barn vokser opp i familier med så lav inntekt eller levestandard at det begrenser deres oppvekstsvilkår og mulighet for deltakelse i samfunnet på lik linje som andre.
Konsekvensene av oppvekst i lavinntektsfamilier er meget sammensatte, noe som fordrer en helhetlig tilnærming innenfor områder som familieforhold og samspill, sosial deltakelse og relasjoner til jevnaldrende, kriminalitet, utvikling, helse, helseatferd, utdanning og overgang til voksenlivet, nærmiljø, boforhold og overføringer mellom generasjoner med tanke på muligheter og hindringer (Hyggen,Brattbakk og Borgeraas, 2018). Konsekvensene av å vokse opp i en fattig familie kan bli tyngre å bære for barn i familier som har hatt lav inntekt i en årrekke sammenlignet med barn i familier som har lav inntekt over en avgrenset periode. Foreldre kan ha større muligheter til å skjerme barna for fattigdom i kortere perioder.
Med økende omfang forskning på barn i lavinntektsfamilier, har vi i dag en mer omfattende og nyansert forståelse for konsekvensene av å vokse opp i lavinntekt. Fløtten og Nielsen (2020) trekker frem frem tre overordnede teorier om mulig sammenheng mellom det å vokse opp i lavinntekt og uheldige utfall for barna, knyttet til investerings-hypotesen, familiestress-hypotesen og hypotesen om bakenforliggende kjennetegn
Disse tre teoretiske forståelsene av årsakssammenheng mellom en oppvekst i lavinntekt og uheldig utvikling/konsekvenser dekker på en god måte de komplekse sammenhengene knyttet til fenomenet.
Barn fra lavinntektsfamilier har både økt sannsynlighet for å mangle noe av de materielle godene som resten av barnebefolkningen, og for å bli hengende etter på flere levekårsområder. Vi vet i dag mye om hvordan mangel på materielle gode kan påvirke samspill i familien, barns mulighet til læring, og barns utvikling. Familier med lavinntekt kan oppleve større grad av stressbelastning knyttet direkte opp mot konsekvensene av økonomiske problemer, som kan virke inn på foreldrenes omsorgskapasitet. Noe forskning viser en sannsynlig sammenheng mellom foreldrestil og økonomiske problemer, og vi vet at foreldrestil påvirker barn og unge på en rekke måter. Statistikk viser at barn og unge som vokser opp i lavinntektsfamilier er mer utsatt for vold, overgrep og omsorgssvikt.
En oppvekst i vedvarende lavinntekt har også veldokumentert effekt på unges sosiale mobilitet, i form av utdanning, yrkesdeltakelse og inntekt. Det er også funnet sammenhenger mellom trekk ved nærmiljøet og helse (både somatisk og mental), helseatferd, rusbruk, avvikende atferd, kriminalitet og utsatthet for vold. Barn som vokser opp i lavinntektsfamilier har lavere grad av utdanningsoppnåelse, har høyere risiko for arbeidsledighet og lavere alder for foreldreskap.
Foreldres utdanningsbakgrunn, økonomi, boforhold, fysiske og psykiske helse, forhold til rus og tilknytning til arbeidslivet påvirker hver og for seg barns levekår og livssjanser. Barn som vokser opp i fattige familier opplever ofte negative konsekvenser på flere av disse områdene. Det er i tillegg en risiko for at barn som vokser opp i fattige familier selv havner i lavinntektsgruppen som voksne, og at fattigdom på denne måten nedarves.
Under finnes en oversikt over noen områder i barn og unges liv som påvirkes negativt av å vokse opp i fattigdom.