Utenlands innvandring er den største kilden til befolkningsvekst i Agder. Fra begynnelsen av 2000-tallet og frem til i dag skyldes langt over halvparten av folkeveksten utenlandsk innvandring. Arbeidsinnvandring har dominert begynnelsen av perioden, mens mennesker på flukt har utgjort en økende andel utover i perioden.
Innbyggerne i Agder utgjør per 2024 rundt 5,8 prosent av Norges befolkning, og 4,9 prosent av innvandrerbefolkningen bor i fylket. 6,6 prosent av personer med fluktbakgrunn i Norge bor i en kommune i Agder. Sysselsettingsgraden for hele befolkningen er lavere i Agder enn nasjonalt, dette gjelder også innvandrere. Blant alle innvandrere i Agder over 15 år per 2024 var sysselsettingsgraden 58,2 prosent, mens nasjonalt lå andelen på 63,5 prosent.
Når det kommer til Innvandrere fra Norden unntatt Norge, EU/EFTA, UK, USA, Canada, Australia, New Zealand lå tallet nasjonalt på 71,9 prosent sysselsatte og 68,3 prosent i Agder (2024). Dette er høyere enn for hele befolkningen som var 65,2 prosent. Forskjellen er enda større for innvandrere fra øvrige land. Nasjonalt var sysselsettingsandelen for den delen av befolkningen 57,6 prosent, i Agder var den 52,2prosent. Tallene over er for aldersgruppe 15 - 74 år.
I Agder har innvandrere en betydelig lavere fullføringsgrad i videregående opplæring enn den øvrige befolkningen. Dette gjelder spesielt personer med kort botid i Norge som kan ha behov for ekstra tilrettelegging eller oppfølging. Norskfødte med innvandrerforeldre har en høyere fullføringsgrad enn den øvrige befolkningen.