Energiproduksjon

Den norske kraftforsyningen består i hovedsak av vannkraft, vindkraft og varmekraft. Vannkraft utgjør om lag 89 prosent av den norske kraftforsyningen, og ressursgrunnlaget avhenger av den årlige nedbørsmengden. Dette til forskjell fra store deler av Europa, der termisk kraftproduksjon, basert på kull-, gass- og kjernekraft, dominerer.

 

Energikonsesjoner - NVE

Norges vassdrags- og energidirektorat, (NVE), behandler søknader om energikonsesjoner og denne kartløsningen viser konsesjoner som er gitt, er under behandling eller er avslått, samt der planlegging er avsluttet. Informasjonen hentes direkte fra NVE og kan også finnes på NVEs egne hjemmesider.

Åpne i fullskjermsvisning

 

Kraftløftet

Hovedfunn rapport “Kraftløftet - Agder”:

  • De regionale nettselskapene og Statnett opplever en økt etterspørsel i tilknytningssaker i Agder. 
  • Kraftetterspørselen i Agder øker, og nettselskapene melder om forespørsler om tilknytning som tilsvarer en økning på 166 prosent. Det tilsvarer et økt forbruk på 8-11 TWh. 
  • Søknader om tilknytning av ny kraftproduksjon er betydelig lavere, og tilsvarer en økning fra dagens installerte effekt på 39 prosent. Det gir en økt produksjon på om lag 6,8 TWh, hvor Sørlig Nordsjø II står for omtrent hele økningen. 
  • Differansen mellom forespurt forbruk og planlagt ny produksjon viser et gap på 1-4 TWh i Agder. 

 

LO og NHO har i en felles strategi i regi av Kraftløftet anbefalt et nasjonalt mål om energieffektivisering på 11-15 TWh, samt et eget mål for lokal solkraft på bygninger på 5,5 TWh.  Antas det at dette målet fordeles jevnt over landet bør Agder fylke minst dekke 1-1,5 TWh gjennom energieffektivisering og 0,5 TWh gjennom lokal solkraft på bygg.

Rapport “Kraftløftet - Agder”

 

Regional Kraftsystemutredning

Agder Energi Nett er utpekt av NVE som utredningsansvarlig konsesjonær for utredningsområdet Aust- og Vest-Agder, og utarbeider annen hvert år kraftsystemutredningen for regionalt distribusjonsnett i Agder.


Kraftsystemutredningen har til hensikt å bidra til en samfunnsøkonomisk rasjonell utbygging av transmisjonsnett og regionalt distribusjonsnett gjennom koordinerte, langsiktige vurderinger av kraftsystemets utvikling. I arbeidet med kraftsystemutredninger involveres ulike aktører. Dette har til hensikt å gi samfunnet en felles forståelse for de mulige endringene i kraftsystemet.

 

Kraftsystemutredningen er også et viktig grunnlagsdokument i NVEs arbeid med vurdering av konsesjonssøknader for energianlegg, spesielt i konsesjonssøknader for større kraftledninger, og fungerer som et viktig grunnlag for Agder Energi Nett sin planlegging av nettutbyggingen på Agder.

Rapport “Regional Kraftsystemutredning for Agder 2022-2041”. (PDF, 3 MB)

 

Kraftproduksjon

Kraftforsyningen i Norge hadde ved inngangen til 2023 en samlet installert produksjonskapasitet på 39 703 MW og en samlet normalårsproduksjon på om lag 156 TWh. I 2023 ble det produsert 154 TWh kraft i Norge. Det er kun i årene 2020 (154,2 TWh) og 2021 (157,1 TWh) at det har blitt produsert mer kraft i Norge i løpet av et år. 2022 var et år med lite nedbør og tilsig, og den samlede kraftproduksjonen var på 146,1 TWh.

Mer informasjon på nettsidene - Energifakta Norge

 

Effektiv nettilknytning

Glitre Nett har derfor sammen med sentrale samfunnsaktører på Agder søkt forskningsrådet og fått tildelt forskningsmidler til et prosjekt som skal utvikle en simuleringstjeneste for å få fortgang i tilknytning av nye utbygginger.

DataArena er prosjekt støttet av Forskningsrådets Energi X-program, og ledet av Glitre Nett. Prosjektet skal gå over tre år, og målet er å utvikle løsninger for effektiv nettilknytning. Den økonomiske rammen for prosjektet er på rundt 21 millioner kroner.

Prosjekt DataArena