Generelt sett er innvandrere underrepresentert i Agder sammenlignet med regionens andel av Norges totale befolkning. Agder har per 2024 5,8 prosent av Norges befolkning, og bare 4,9 prosent av Norges innvandrere. Agder har derimot hele 6,6 prosent av Norges flyktninger. Vi har samtidig lavere sysselsettingsandel blant flyktninger enn nasjonalt både for menn og kvinner. Bare 34,7 prosent av flyktningkvinner i Agder mellom 15-74 år var sysselsatt per 2023. Dermed vil det bli viktig å finne metoder og ordninger som gjør at flyktninger kommer fortere og oftere inn og bidrar i arbeidslivet.
Sysselsettingsgraden for hele befolkningen er lavere i Agder enn nasjonalt. Likevel er det når vi undersøker sysselsetting av flyktninger vi ser store de største skillene. Blant alle innvandrere i Agder over 15 år per 2024 var sysselsettingsgraden bare 58,2 prosent, mens nasjonalt lå andelen på 63,5 prosent.
Når det kommer til Innvandrere fra Norden unntatt Norge, EU/EFTA, UK, USA, Canada, Australia, New Zealand lå tallet nasjonalt på 71,9 prosent sysselsatte og 68,3 prosent i Agder (2024). Dette er høyere enn for hele befolkningen som var 65,2 prosent. Forskjellen er enda større for innvandrere fra øvrige land. Nasjonalt var sysselsettingsandelen for den delen av befolkningen 57,6 prosent, i Agder var den helt nede i 52,2prosent. Alle tall over er for aldersgruppe 15 - 74 år.
Ovenfor kom det frem at Agder skårer nederst på indikatorene “Sysselsatte arbeidsinnvandrere” og “Lønnstakere uten fast bosted (utenlandske lønnstakere på midlertidig opphold) per 1000 sysselsatt”. Det kan tyde på at vi ikke bare er dårlige på å sysselsette innvandrere i regionen, men også på å tiltrekke oss arbeidskraft fra utlandet.