Ny rapport fra Norsk institutt for naturforskning «Planlagt utbyggingsareal i Norge»
Norsk institutt for naturforskning, (NINA), har i samarbeid med Nordfjord EDB, NIBIO og Agder Fylkeskommune undersøkt hvor store arealer som er avsatt til framtidig utbygging i gjeldende arealplaner etter plan- og bygningsloven, men som ikke enda er bygget ut. Dette arealet omtales som «Arealreserven». Arbeidet som er utført baserer seg på metode utviklet av Agder fylkeskommune.
Rapport "Planlagt utbyggingsareal i Norge".
Statens kartverk, Geovekst og kommunene
Noen hovedfunn for bolig-, fritidsbolig- og næringsområder:
- planlagt utbygd areal i Norge for bolig, fritidsbolig og næringsformål er estimert til å være 2 166 km². Dette utgjør 0,7% av Norges fastlandsareal
- 63% av arealreserven for bolig, fritidsbolig og næring ligger i skogsmark
- 987 km² landareal er satt av til byggeområder for fritidsbolig. Til sammenligning er arealet av Arendal kommune på 270 km²
- 354 km² av arealreserven er lokalisert i leveområder for villreinen
- Samlet planlagt utbygging på myr er 164 km²
- Arealreserve på jordbruksareal summerer seg til 139,5 km²
- 85 km² av de planlagte utbyggingsarealene er lokalisert i potensielt tilgjengelige deler av 100-metersbeltet i strandsonen langs sjø.
- 67 km² av det planlagt utbygde arealet ligger i landskapsområder over skoggrensen.
- 37 km² av det planlagte utbyggingsarealet er lokalisert i områder som er viktige for å bevare store bestander av ville fuglearter såkalte «Important Bird Areas».
- 4 km² av det planlagt utbygde arealet ligger i områder med fare for snøskred, sørpeskred, steinsprang, jordskred og flomskred.
- 1,6 km² av det planlagt utbygde arealet ligger i områder med flomsoner for tiårsflom langs vann og vassdrag.
Agder fylkeskommune har i lengre tid arbeidet med å få en oversikt over planlagt arealbruk i våre kommuner og vi har benyttet ytterlig planinformasjon enn det som ligger nasjonalt tilgjengelig. Dersom du ønsker å se nærmere på disse tallene kan du gå til undertema arealregnskap.