Vold, selvskading og overgrep
Vold øker risikoen for fysiske og psykiske helseplager, sosiale problemer, redusert arbeidsdeltakelse og rusproblemer. Volden har dessuten store samfunnsøkonomiske kostnader. Voldsutsatthet og sosiodemografiske faktorer som utdanning, økonomi og sivilstatus er tett forbundet.
Ulike former for voldtekt og andre seksuelle overgrep er særlig utbredt blant kvinner, men forekommer også blant omtrent én av tjue norske menn. Over én av ti kvinner (14 %) rapporterer at de har opplevd voldtekt ved makt eller tvang minst én gang i løpet av livet.
Én av tjue oppgir i denne rapporten at de har vært utsatt for digitale seksuelle krenkelser. Fysisk vold omtales her som alvorlig og mindre alvorlig fysisk vold opplevd etter fylte 18 år.
Nesten 40 % av respondentene i den nasjonale studien rapporterte at de hadde vært utsatt for minst én form for alvorlig fysisk vold etter at de fylte 18 år. Dette gjelder for nesten halvparten av alle mennene i undersøkelsen, som er mer utsatt for denne typen vold enn det kvinner er.
Flere kvinner enn menn ble imidlertid utsatt for gjentatte tilfeller av alvorlig fysisk vold. Dette kan ha sammenheng med hvem henholdsvis kvinner og menn oppgir som utøver. Alvorlig fysisk vold fra kjæreste, partner eller tidligere partner er langt mer utbredt blant kvinner enn blant menn.
Menn oppgis i størst grad som utøver av den alvorlige fysiske volden (80%), uansett om den utsatte er mann eller kvinne. Kvinner er mer utsatt for alvorlig vold fra partner enn det menn er. Én av ti kvinner har blitt utsatt for alvorlig fysisk vold fra partner, tre prosent av mennene forteller om det samme fra sin partner. Én av tjue kvinner har vært utsatt for voldtekt ved makt eller tvang fra partner.
Omfang av vold og overgrep i den norske befolkningen