Søvn er viktig for god psykisk og fysisk helse. De siste årene har vi fått mer kunnskap om søvnens betydning for helse og folkehelse. Dårlig eller for lite søvn kan påvirke humør, konsentrasjonsevne og yteevne, og mangel på søvn påvirker helsen negativt.
Søvn spiller en sentral rolle i forhold til barnas utvikling, deres psykisk helse og atferd, og evne til læring og konsentrasjon. Søvn har også betydning for vekst, vekt, immunsystemet og risiko for ulykker. Forstyrret og/ eller utilstrekkelig søvn kan ha konsekvenser både på kort og på lang sikt.
Søvnvansker er blant de vanligste helseplagene i befolkningen og et debutsymptom ved de fleste psykiske lidelser. Rundt en av tre voksne sliter ukentlig med søvnen, mens inntil 15 prosent av den norske befolkningen har insomni av mer langvarig art.
I Folkehelseundersøkelsen som ble gjennomført i 2023 svarte 14 % av deltakerne i Agder at de hadde søvnproblemer (Insomni).
Personer som lider av søvnvansker, rapporterer oftere om redusert livskvalitet og dårligere mestringsstrategier.
Søvnvansker er forbundet med nedsatt kognitiv og intellektuell fungering, og kroniske søvnvansker øker risikoen for å utvikle psykiske og somatiske plager. Flere norske undersøkelser har vist at søvnvansker er en sterk og uavhengig risikofaktor for både langtidssykefravær og varig uføretrygd.
Søvnbehovet er individuelt, men ungdom anbefales mellom 8-10 timer søvn. 23 % av ungdomsskoleelevene i ungdata-undersøkelsen oppgav at de sov 6 timer eller mindre forrige natt.
64% av elevene i ungdomsskolen oppgir at de har hatt problemer med å sovne den siste uke. 61 % oppgir at de har vært så trette at det har gått ut over skole eller fritid. Vi ser en tydelig sosial gradient innenfor søvn. Det vil si at elever som kommer fra familier med lavere sosioøkonomisk status i høyere grad oppgir å ha sovet mindre enn 6 timer enn elever fra familier med høyere sosioøkonomisk status.