Plante- og dyreliv

Norsk rødliste (2021) viser at drøye 1400 arter i Agder står i fare for å dø ut. For noen av disse artene, som for eksempel strandtorn, finnes nesten hele bestanden av arten i Agder. Agder har et særskilt ansvar for å ivareta slike arter. 

Leveområder for dyr og planter

Den største trusselen mot naturmangfoldet i Agder er at leveområder for dyr og planter blir ødelagt og eller splittet opp av arealendringer. Ifølge en artikkel hos Statistisk sentralbyrå var rundt 46 prosent av Norges landareal mindre enn en kilometer unna en bilvei i 2022, mens kun 19 prosent var minst fem kilometer unna nærmeste bilvei. For arter som trenger store habitat som ikke er påvirket av trafikk, er store deler av landet ikke egnet. 

 

Villreinen er en arealkrevende art som nå opplever at leveområdene blir fragmentert. Leveområdene til villreinen er sterkt redusert på grunn av tidligere utbygging av veier og vannkraft. Bygging av fritidsboliger og hyttelandsbyer i randsonene til villreinens leveområder er også en trussel mot villreinen, da ferdsel i slike områder forstyrrer villreinen og reduserer leveområdets funksjonalitet. 

 

Jegere i Agder

Jegerregisteret er et administrativt register over personer som har kvalifisert seg til å drive jakt i Norge og gir samtidig en oversikt over hvilke av disse personene som har betalt jegeravgiften (aktive jegere). Registeret eies av Miljødirektoratet. Det ble etablert i 1982 av daværende Direktoratet for naturforvaltning som også sto for driften av registeret fram til våren 1999 hvor det ble flyttet til Brønnøysundregistrene.

 

Sett elg og hjort

I rapport nedenfor vises resultatene fra "Sett elg" og "sett hjort" i hjorteviltregisteret. Statistikken finnes i ulike geografiske oppløsninger, fra jaktfelt til nasjonalt nivå. Registeret er tilgjengelig for alle.

 

Fellingsstatistikk

Statistikken viser omfanget av jakt i Norge. Det blir gitt tall for antall felte dyr og antall tillatt felte dyr fordelt på alder og kjønn. Beregnet slaktevekt er også en del av statistikken.

Formålet med statistikken er å vise omfanget av jakt i Norge. Det foreligger statistikk over felte dyr fra 1889. 

 

Inntil 1951 ble oppgavene innhentet fra lensmennene og omfattet alle felte dyr, både de som var felt i lovlig jakttid og dyr som var omkommet ved ulykker, sykdom eller ulovlig felt- i den utstrekning man fikk kjennskap til det.

 

Fallvilt

Fallvilt er vilt som dør av andre årsaker enn jakt. Det kan være dyr som blir funnet ute i skogen, men det vanligste som registreres er viltpåkjørsler. Det er ikke en uttømmende liste over alt vilt som har dødd, kun de vi mennesker har funnet. Dataene ligger i Hjorteviltportalen.no, som eies av Miljødirektoratet. 

 

Data om fallvilt rapporteres via appen «Fallvilt» der fallviltpersonell med brukertilgang kan gjøre registreringer.

I Dashboardet er det mulig å filtrere på årstall, art, årsak, utfall og kommune. Åpne i fullskjermvisning