Befolkningsutviklingen, eller mer bestemt endringen i folketallet, beror på forholdet mellom fødte og døde, og på flytting til og fra Agder. Differansen mellom antallet som blir født og antallet som dør kalles fødselsoverskudd, mens differansen mellom inn- og utflytting gir netto tilflytting. Summen av disse to faktorene utgjør folkeveksten.
Utenlands innvandring er den desidert største kilden til befolkningsvekst i Norge og Agder. Fra begynnelsen av 2000-tallet og frem til i dag skyldes langt over halvparten av folkeveksten utenlandsk innvandring.
Arbeidsinnvandring har dominert begynnelsen av perioden, mens mennesker på flukt har utgjort en økende andel utover i perioden, og i særdeleshet etter at Russland angrep Ukraina.
Hvordan innvandringsbildet vil utvikle seg framover er vanskelig å spå, og hendelser ellers i verden vil naturlig nok fortsette å påvirke dette. Arbeidsinnvandringen synes å ha hatt en fallende trend, men i 2022 førte flyktningsituasjonen i Europa på grunn av krigen i Ukraina til en så stor økning i innvandringen at Norge og Agder opplevde den sterkeste befolkningsveksten i løpet av ett år noensinne. Dette har vedvart inn i 2023.